2008. december 14., vasárnap

Bernád Ilona népi gyógyász Tordatúrban

Ma délután a nőszövetség keretében Bernád Ilona népi gyógyászt, természetgyógyászt hívtuk meg, hogy tartson előadást a népi és természetgyógyászatról. Az előadásra a katolikus plébánián került sor, mivel sajnos mi nem rendelkezünk egy ilyen nagyobb teremmel és abból a meggondolásból, hogy talán sokan leszünk, akkor megfelelőbb lenne a plébánia. Ez úton is köszönjük a plébánosnak és a katolikus gondnoki családnak, hogy igénybe vehettük a termet.
Bernád Ilona bába szülésznő, természetgyógyász (kedvenc önmegnevezése a természetgyógyász helyett a népi gyógyász) pozitív kisugárzása már az első pillanattól kezdve megfogott.



Szerinte be kell ismernünk és igenis be kell vallanunk, hogy a Trianon óta megsérült a néplélek.
Nagyon jó megjegyzései, elvei vannak: hogy az egészségmegőrzés az isteni és a természeti renden alapul, hogy az egészség nem más mint a teljesség a testi-lelki-szellemi síkon.
A májbetegségek megelőzése, gyógyígyása esetében azt mondta, hogy:" a májnak öröm kell", a májbetegség a szomorúság betegsége.

Úgy érzem, hogy az elveink teljes mértékben megegyeznek, hiszen én is azt vallom, hogy ha a lelket gyógyítjuk, gyógyul a test is szinte magától, hiszen az emberi elmében beindul az öngyógyítás mechanizmusa. Fontos a lélek egyensúlya, a méregtelenítés, a böjt, ami testi-lelki vonatkozásban fontos, a természetben való járás, séta, a helyes étrend kialakítása is nagyon fontos és a sresszoldó lelki, testi feladatok végzése.

Nagyon sok helyen járt adatgyűjtés céljából, és elmesélte találkozását egy csángói asszonnyal. Arra a kérdésére, hogy miből kerülnek a betegségek a csángó asszony azt felelte, hogy bajokból. És miféle bajokból: a bűneinkből. És hogyan gyógyítunk? -a válasz erre az volt, hogy imádkozunk.
Az előadóművésznő azt is elmesélte, hogy a csángó földön tisztelik a leginkább a vajúdó és gyermekágyon levő anyukákat. Sok esetben a bábaság, a ráolvasás stresszoldó hatással rendelkezik, amire nagy szüksége van a nőknek, hogy így elkerülhető legyen a gyermekágyi, azaz szülés utáni depresszió, mely igen gyakori lett Erdélyben.

Nagy hangsúlyt fektetett az imádkozásra. Szerinte féloldalas világban élünk hiszen a nap folyamán az agyféltekénk felváltva lép működébe, hol a jobb, hol a bal, DE amikor alkotunk, imádkozunk mindkét félteke működésbe lép.
Oláh Andor híres orvost is idézte, aki a vizsgálatai alapján kimutatta, hogy az imádkozás által 64 fiziológiai funkció javul meg az emberi szervezetben.
Nagy figyelemmel követtük előadását, majd a végén kérdeztünk különböző betegségekre mit ajánl, milyen népi gyógyászatot alkalmazzunk.
Ezt a hagyományt, ezt a kincset: a népi gyógyászatot nekünk is tovább kell adni gyermekeinknek, unokáinknak, hiszen tudjuk őket csak sok esetben a hanyagság, kényelem miatt inkább beveszünk össze-vissza gyógyszereket, mert kéznél van és nem időigényes, mert sokszor a gyógyteát sem főzzük meg magunknak időhiányra panaszkodva.
Nem voltunk nagyon sokan, különböző felekezetűek, de nagyon lelkesen hallgattuk végig és reméljük, hogy az előadásának lesz folytatása is. Nagyon örültünk annak is a könyveiből is vásárolhattunk.



Egyszóval: REMEK ez a nő.



A végén az unitárius 81 éves Erzsi néni újévi köszöntővel köszöntötte Bernád Ilonát.



Adventi várakozásunkban kívánok mindenkinek testi-lelki-szellemi tisztulást, öngyógyítást.

Nincsenek megjegyzések: