2010. július 31., szombat

Orsi itthon, apa Kolozsváron

Orsi itthon van és most éppen megengedtem, hogy nézzen egy rajzfilmet: A kis hableányt. Szereti csak mindig sirva fut hozzám, hogy ellopták Melodyt, de aztán odamegyek és megnézzük közösen, hogy a nagyapa nem engedi, hogy Melodyt ellopja Urszula.
Apa a néptánctanitás után Kolozsvárra ment. Meliéknél festi ki, frissiti fel a szobát, szobákat. Reméli, hogy ma délutánra at utolsó szobát, nagyszobát is befejezi.

Orsi az új frizurával


Néptánc

Már egy hónapja kezdtük el Túrba a néptánctanitást. Minden szombaton reggel 10-12 között néptáncot tanit apa és anya. Mezőségi tánccal és énektanitással kezdtük, mert egy kicsit egyszerűbb, bár végülis a széki a legegyszerűbb, de mivel a mezőségi a "vérünkben" van- mezőségről, Magyarszovátról származva - igy aztán a mezőségi mellett döntöttünk. Az alaplépések után már a párban történő forgásoknál, aprózásoknál tartunk, közben anya pörög a lányokkal, a pörgést tanitja (Már ahogy a nagy poci engedi - remélem még nem rázom ki a pocaklakót), apa pedig a legényest a fiúknak. (A gond csak az, hogy egyelőre elég kevés fiú van).
Legközelebb lesz pár fénykép is.

Kiruccanás Magyarszovátra

Péntek este kiruccantunk Magyarszovátra Orsi után, kivittük Bodor mamát is, hiszen a kertben sok a tennivaló, szednivaló: paszuly, uborka, paradicsom. Meglepetés volt, nem is tudták Csete mamáék, hogy kimegyünk. Már nagyon óhajtottuk Orsit, igy aztán hazahoztuk, hogy itthon is legyen még egy kicsit. Benéztünk Attiláékhoz (Iluskáékhoz)pár percre, ahol Orsi elbúczúzott, azaz játszott még egy kicsit Johannával és Anitával és este éjfél után indultunk haza Túrba. Apa az úton már nagyon kezdett elálmosodni, de szerencsésen hazaértünk egy kis pihenővel Kolozsváron és éjfél fél 2-kor már a házban voltunk.

36-37 hetes a pocaklakó

Péntek délután a nőgyógyász arról biztositott, hogy minden rendben van, szépen le van fordulva fejjel lefele és már 3000 gr. körül van a pocaklakó.
Lassan újra eszembe jut az első szülés és próbálok rákészülni lélekben jobban mint az elsővel, mert Orsival teljes pánikban voltam. Kettős érzések vannak újra bennem: boldog is vagyok, örülök, de egy picit aggodom is, olyan anyai aggodalmaskodás ez, de nem föltétlenül rossz ha kismértékben jelen van bennem.

ULOSZ gyűlés

Csütörtök-péntek ulosz konferncián vett részt anya és a pocaklakó. A püspöki palotában tartottuk, ahol önkiszolgáló módra volt alma, nektár, viz, sör, kávé. Kibirta anya de már egyre inkább nehezebb a mozgás és az ülés és nem beszélek az alvásról. Már csak 2-3 hét van hátra, s ez a legnehezebb.
Jó volt találkozni a kollegákkal, előadások, kiscsoportos beszélgetések és négyszemközti beszélgetések.
Nagyon jólesett, hiszen olykor hiányzik a meghitt beszélgetés.

2010. július 25., vasárnap

Anya pihen, olvas

Anya édes kettesben van napközben a pocaklakóval, apa dolgozik. Néha nem is olyan édes ez az "édes-kettes állapot", mert az utolsó hetek a legnehezebbek. Sem ülni, sem állni, sem pihenni, sem aludni nem tudok már. Sajnos kevesebbet sétálok, többnyire kipockolt, felpockolt lábakkal pihengetek és olvasok.
Legutóbbi olvasmányom:

Paul Young: A viskó. Ahol a tragédia megütközik az örökkévalósággal.
Hát.....egy nagyon érdekes könyv. Nem "unitárius" ,de mégis sok "unitárius elemet" felfedeztem benne, ami engem megérintett, főleg ami a megbocsátás, elengedés "művészetét" jelenti. A könyv hátlapján ez olvasható:" Vigyázat, regény! Nem teológiai értekezés! Valóság és fantázia. Kijelentés és keresés.Egy kétségbeesett, kételyekkel teli ember keresése. Nem Szentirás!" (Még mindig nincs hosszú i betűm)
Engem tényleg mélyen megérintett, mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el.

Orsi még mindig vakációzik

Ezúttal Magyarszováton ugyancsak Csete mamáékkal. Ezt a hetet még anya apával hármasban tölti - azaz a pocaklakóval együtt - és valószinű, hogy szombaton vagy vasárnap hozzuk haza. Elküldtük a napozókrémet és az úszómedencét is - és boldogan újságolta nekünk Orsi, hogy pénteken sokat locsi-pocsizott Anitával, Attila és Iluska kisebbik lányával. (Johanna a nagyobbik Várfalván táborozott).

Orsi új frizurája

Nem gondoltam volna, hogy a hajvágás ilyen nehéz lesz. Látni és átérezni kellett volna Orsi és anya érzéseit. Orsi nagyon ellenkezett, nem akart beülni a székbe a fodrásznál, ahol valóban férfi volt a fodrász, anya is sajnálta Orsi szép hosszú haját. Végül megbeszéltem Orsival, hogy elmegyünk Bodor mamához, ott van egy fodrász szalon, ahol nők vannak és miután levágatjuk a haját megigértem, hogy veszek neki rágót. (Meli nényjétől kapott egyszer, amit le is nyelt és azóta csak rágó kell, de most már nem nyeli le, csak percenként a régit kiköpi és újat vesz be a szájába)

No... szóval szó ami szó, a múlt héten csütörtökön végül sikerült Orsi haját levágatni, de csakis úgy, hogy végig anyának az ölében ült. 10 hónapos korában vágta le a haját Tünde és azóta sem volt levágva. Most is azt akartam, hogy ő vágja le, de nem voltak otthon, a városban voltak és ddélután neki suli, azaz praktika, igy aztán elmentünk egy fodrászhoz.

Bármennyire is sajnáltam Orsi haját beláttam, hogy nagyon izzad, hogy meg van töredezve a vége, hogy egy kicsit hull és azzal biztattam magam, hogy végülis jobb most, amig még ő is kicsi, és hamar visszanő majd.

Kép hamarosan, amikor visszajön Magyarszovátról.

Vasárnapi istentisztelet vendéggel

Szombat délután Richard Boeke volt a vendégünk. Jól elbeszélgettünk és egyben ez anyának jó gyakorlás is volt, hiszen már 7 éve hogy nem beszélt angolul. Vasárnap pedig közösen tartottuk az istentiszteletet.



20 éves erdélyi-amerikai emlékkonferencia

Péntek-szombat zajlott, anya a nagy pocijával végigülte az egész rendezvénysorozatot. Olyan felemás érzésekkel jöttem el, eléggé öndicséret volt az egész az amerikai részről szerintem és a végén már kezdett unalmassá is válni. Péntek este a templomban a San Franciscco-i felnőtt kórus énekelt, ez úgy szép volt és emelte a hangulatot és persze a vacsora alkalmával fellépő tarisznyás együttes is nagyon jó volt, a gyönyörű népzene mellett néptánc is volt.

Szombaton közös istentisztelet: magyar-angol nyelven, azután ay erdélyi és amerikai elhunytakra emlékeztünk. Fellépett Márkos Albert zongoraművész és Béres Melinda, majd a záró ebéd következett.

Délután vendégül láttuk Richard Boeke nyugdijas lelkészt, aki 21 évet lelkészkedett. Jelenleg Angliában él a feleségével, aki szintén lelkész, 15 éve költözött ki Angliába.

2010. július 18., vasárnap

Apa focimeccsen

Este apa Sanyikáéktól, a monostorról az expo mellé vitt le Csete mamáékhoz, hiszen Orsi itt marad még egy hetet vakációzni, és apa gyorsan elment az öccsével és más haverokkal focimeccre: a kolozsvári vasútasok az urziceni csoport ellen játszodtak. CFR-Urziceni 2-2, a végeredmény ez lett, és a 11-es rugásokkal a CFR megnyerte a kupát, amit már azelőtt megnyert, ez a mérkörzés szerintem fölösleges volt, de na.. a lényeg, hogy győzőtt a kolozsvári CFR. Elég izgalmas meccs volt, anya Csete tatával otthon végigizgulta az egész meccset.

Sanyika szülinapja

Vasárnap ünnepeltük Sanyika 4. születésnapját. Autó alakú tortája volt, ilyent akart. És egy nagy játékbuszra vágyott, de mivel az utolsó pillanatban néztünk utána, a buszból hosszú vonat lett, és ennek is nagyon megörvendett.

Mint mindig (mostanában elég sűrűn)a fényképezőgépet megint itthonfelejtettük.

2010. július 16., péntek

Orsi ma 32 hónapos

Orsi ezen a héten és a jövő héten is Kolozsváron Csete mamáéknál vakációzik. Anya takarit, mos, a szekrényekben rámol.


2010. július 12., hétfő

Konfirmációra vázlat

Text:Zsolt 119,105

"Lábam előtt mécses a te igéd,
ösvényem világossága."

és Mt 7, 24-25

"Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára épitette a házát. És ömlött a zápor és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek és nekidőltek annak a háznak, de nem omlott össze, mert kősziklára volt alapozva."

Kedves konfirmandusok, kedves testvéreim.
Konfirmáció - "confirmare" miért fontos, miről is teszünk vallomást?
Hivlak kedves konfirmandusok épitsünk házat, lelki házat. (még mindig nincs hosszú i betűm)
Mi kell hozzá, mi a legfontosabb?

- alap: - család (biztonság, szeretet) - létezés, élet
- tartó falak: - önmagad szeretete és elfogadása, elismerése és a te felebarátod iránti viszonyulásod - erkölcsi értékrend, hit.
- tető: - Isten végtelen gondviselése, szeretete (kiteljesedés, áldás)

A családi biztonság - éveken át töltekezünk, a megnyugvó béke és szülői áldás.
A konfirmáció egy állomás, egy létra, melyen a lelki ház tartó falait épitgetitek. A konfirmáció is egz ilyen tartó fal, mely erkölcsi értékrend kialakulását, hovatartozásotokat kiemeli, hogy tovább haladjatok az isteni gondviselés útján.

Melyek az unitárius hitelvek? Mit mond nektek és miben segit az unitárius értékrend?
Hol, hogyan és miként útmutató nektek?

- egyszerű, átlátható vallásosság - hit - Isten és ember együttműködése szükséges.
- az unitárius vallás kútforrás - töltekezünk, emberközeli vallás, Istent és Jézust is közelebb hozza hozzánk, hogy valóban higgyunk és reméljunk abban, hogy Istennel a kapcsolatunk mindenkor megvalósitható, erősithető és újra és újraminosithető. Jézus életét tanulva tökéletességre törekvést tanulhatunk tőle az emberi gyarlóság ellenére.
- ésszerű istenkép - mely nem félelmet kér tőlünk, hanem őszinte tiszteletet, imát: Isten számunkra biztató, gondviselő Atya, jóbarát, láthatatlan támasz "bot", amibe belekapaszkodunk, világosság, fény...mécses szerepét is betölti életünkben és a "ház" szerepét is, ....

1. Zsolt. - lábam előtt mécses...
- mécses jellegzetessége: világit - de árnyékot is vetithet.
melegit.
- járásotok legyen egyenes, ösvényeteket a "Mécses" világitsa és melegitse...
- Sokszor nem jó helyen és nem jól keressük Istent. Történet: A templom harangjai. (Anthony de Melo)

2. Mt - házépités.

- életed sziklája legyen a hit, bizalom Istenben
- önmagad, érzelmeidet mindenkor vállald fel és ne szégyeld ha néha vissza kell térni az alaphoz (családhoz) töltekezni, hogy az alap után folytatni tudd a tartó falak megerősitését.

- életedben lesznek: záporok, árvizek, szelek, (melyek ezek a záporok, stb..)- nekidőlhetnek a lelketeknek, a lélek házának, DE ha a szikla erős, nem fog összeomlani.
- az Istenbe vetett bizalom képes a negativ előjelű érzéseket visszaforditani pozitiv érzésekre, és kölcsönösen erősitik egymást: A bizalom az érzelmeket, az érzelmek a bizalmat. Hogyan?

Mit is vállaltok fel tehát a konfirmálás alkalmával?
- hűséget, erkölcsi tartást és felelősséget unitárius egyházatok iránt.(követve az unitárius elődök, nagyjaink példáját) - nem meghátrálni.
- először mindezeket önmagatok iránt vállaljátok fel, mert az unitárius vallásosság Istenszeretetről, felebaráti szeretetről, emberszeretetről és önmagad szeretetéről tanit.
- lépj az életútra, mely előtted áll úgy, hogy lábad előtt mécses legyen Isten és ay Ő parancsolatai, a "házadat" epitsd kellő bölcsességgel, szeretettel és hűséggel.. és a szeretet kettős parancsolata megnyugtató, biztató áldásként csendüljön fel benned: Az Úr, a mi Istenünk egy Úr. Szeresd....."
Ámen.

Konfirmáció Túrban

Vasárnap két ifjú tett hitéről vallást: Bányai Júlia és Józan Levente.
Nagyon ügyesek voltak.
Pár kép az eseményről













Józan Erzsi néni (83 éves) egy verssel köszöntött mindannyiunkat.

Erika nálunk

Anya évfolyamtársnője Erika szombaton este érkezett meg hozzánk. Az esti kence-fice után lefektette Orsit és mesét is olvasott neki. Ma reggel bestoppolt Kolozsvárra, mert Hollandiába indul lelkészkonferenciára.

Elkészült a homokozó

Orsi nagyoon élvezi, de nem akar belemászni.

2010. július 9., péntek

Bodor tata messze indul

Ma este bementünk Bodor tatáékhoz búcsúzkodni, mert tata holnap reggel indul Olaszországba dolgozni. Itt már munka sem igen volt és pénz sem. Meliék is ott voltak már. Karácsonyig nem találkozunk többet tatával, telefonon beszélgetünk majd.

Készitettünk egy családi képet, de apa véletlenül kitörölte, igy sajnos nincs családi kép.

Újul a lelkészi lakás

Apa elkezdte a lelkészi lakás kivülről való szigetelését, mert jön a második baba és jön télen a nagy gázszámla.



Jó lenne ha ablakokat is tudnánk cserélni.

2010. július 8., csütörtök

Régi vers

Anya rámolni kezdett a papirjai között és ezt a régi verset találta meg, amit már nagyon régen irhatott anya, elég egyszerű most igy végigolvasva, de főleg most nagyon jólesett újraolvasni.

Valahogy mindig félúton vagyok.
Remélve nem vagyok útban senkinek,
S mig valahonnan bárhová jutok,
talpam alá éles kövek gördülnek.

Valahogy mindig félúton vagyok.
Úton a múltból, talán a most felé,
S ha elhiszem, szép jelenem élem,
s hegyek zúdulnak a lábaim elé.

Valahogy mindig félúton vagyok.
S néha félek,elfogy alólam az út,
Olykor elfog az a furcsa érzés
Hiába megyek - minden út körbefut.

Valahogy mindig félúton vagyok.
Azt mondják az út a fontos, nem a cél,
Vezet hitem eltökélt-magamban,
S hogy minden lépés a csillagokig visz.

Valkahogy mindig félúton vagyok.
Mint ki örökké utazni kényszerül,
csomagom könnyű, egy sziv, s egy lélek,
s próbálok úton maradni - emberül.

Eltevések ideje

Anya meggykompotot tett el télire, valamint kimagolt meggyet majd a sütibe.
Való igaz, hogy már a nagy poci miatt sokat pihen mivel sokszor fáj a háta és valószinű, hogy egy ideig becsipődik időnként egz ideg, mert olyankor erőteljesebb a hátfájás.

Meggy és kimagolt meggykompot és szörp



Következik majd a barack és azután a szőlő.

2010. július 2., péntek

Esti fürdés, fürdetés

Timi és Sanyika nálunk vakációznak

Egy hétig nálunk vakációztak. Volt ebben a hétben játék, főzés, tortakészités, munka és meseolvasás és filmnézés és rendrakás és rendetlenités és...
Sanyika Orsival fociznak, már többszöt mondta Orsi, hogy ő fotbalista



Finom a jaurt.



Timi segit apának a kertben gyomlálni, mert anya a pocitól már nem tud úgy hajolni. Anya főzött.



Tejszinhabos, babapiskotás, cseresznyés torta. Timi készitette.




Szombaton reggel Meli is megérkezett, egyenesen a málna fele tartott.



Timi újra apának segitett a fűnyirásban, azaz a levágott fűvet szállitotta el és persze hogy a gyerekek is élvezték a targoncával való "kocsikázást".



A takaritás és a gyerekek délutáni alvása után Meli a virágoskertet gyomlálta és a mentát vágta le anyának szaritani. A sok eső miatt idén minden megsinylette, még a virágok is.