2010. július 12., hétfő

Konfirmációra vázlat

Text:Zsolt 119,105

"Lábam előtt mécses a te igéd,
ösvényem világossága."

és Mt 7, 24-25

"Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára épitette a házát. És ömlött a zápor és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek és nekidőltek annak a háznak, de nem omlott össze, mert kősziklára volt alapozva."

Kedves konfirmandusok, kedves testvéreim.
Konfirmáció - "confirmare" miért fontos, miről is teszünk vallomást?
Hivlak kedves konfirmandusok épitsünk házat, lelki házat. (még mindig nincs hosszú i betűm)
Mi kell hozzá, mi a legfontosabb?

- alap: - család (biztonság, szeretet) - létezés, élet
- tartó falak: - önmagad szeretete és elfogadása, elismerése és a te felebarátod iránti viszonyulásod - erkölcsi értékrend, hit.
- tető: - Isten végtelen gondviselése, szeretete (kiteljesedés, áldás)

A családi biztonság - éveken át töltekezünk, a megnyugvó béke és szülői áldás.
A konfirmáció egy állomás, egy létra, melyen a lelki ház tartó falait épitgetitek. A konfirmáció is egz ilyen tartó fal, mely erkölcsi értékrend kialakulását, hovatartozásotokat kiemeli, hogy tovább haladjatok az isteni gondviselés útján.

Melyek az unitárius hitelvek? Mit mond nektek és miben segit az unitárius értékrend?
Hol, hogyan és miként útmutató nektek?

- egyszerű, átlátható vallásosság - hit - Isten és ember együttműködése szükséges.
- az unitárius vallás kútforrás - töltekezünk, emberközeli vallás, Istent és Jézust is közelebb hozza hozzánk, hogy valóban higgyunk és reméljunk abban, hogy Istennel a kapcsolatunk mindenkor megvalósitható, erősithető és újra és újraminosithető. Jézus életét tanulva tökéletességre törekvést tanulhatunk tőle az emberi gyarlóság ellenére.
- ésszerű istenkép - mely nem félelmet kér tőlünk, hanem őszinte tiszteletet, imát: Isten számunkra biztató, gondviselő Atya, jóbarát, láthatatlan támasz "bot", amibe belekapaszkodunk, világosság, fény...mécses szerepét is betölti életünkben és a "ház" szerepét is, ....

1. Zsolt. - lábam előtt mécses...
- mécses jellegzetessége: világit - de árnyékot is vetithet.
melegit.
- járásotok legyen egyenes, ösvényeteket a "Mécses" világitsa és melegitse...
- Sokszor nem jó helyen és nem jól keressük Istent. Történet: A templom harangjai. (Anthony de Melo)

2. Mt - házépités.

- életed sziklája legyen a hit, bizalom Istenben
- önmagad, érzelmeidet mindenkor vállald fel és ne szégyeld ha néha vissza kell térni az alaphoz (családhoz) töltekezni, hogy az alap után folytatni tudd a tartó falak megerősitését.

- életedben lesznek: záporok, árvizek, szelek, (melyek ezek a záporok, stb..)- nekidőlhetnek a lelketeknek, a lélek házának, DE ha a szikla erős, nem fog összeomlani.
- az Istenbe vetett bizalom képes a negativ előjelű érzéseket visszaforditani pozitiv érzésekre, és kölcsönösen erősitik egymást: A bizalom az érzelmeket, az érzelmek a bizalmat. Hogyan?

Mit is vállaltok fel tehát a konfirmálás alkalmával?
- hűséget, erkölcsi tartást és felelősséget unitárius egyházatok iránt.(követve az unitárius elődök, nagyjaink példáját) - nem meghátrálni.
- először mindezeket önmagatok iránt vállaljátok fel, mert az unitárius vallásosság Istenszeretetről, felebaráti szeretetről, emberszeretetről és önmagad szeretetéről tanit.
- lépj az életútra, mely előtted áll úgy, hogy lábad előtt mécses legyen Isten és ay Ő parancsolatai, a "házadat" epitsd kellő bölcsességgel, szeretettel és hűséggel.. és a szeretet kettős parancsolata megnyugtató, biztató áldásként csendüljön fel benned: Az Úr, a mi Istenünk egy Úr. Szeresd....."
Ámen.

Nincsenek megjegyzések: