2009. május 10., vasárnap

5 éves eljegyzési évforduló

Tulajdonképpen Május 15-én lenne, de mivel anya a jövő hét végén nem lesz itthon, ma ünnepelktük meg. Anya egy almatortát sütött ez alkalomra. Majd az esküvői évfordulónak júniusban megadjuk a módját, főleg ha anya vizsgázni fog akkor.

Tota, tota, tota.
- kiáltotta Orsi.



Íme a recept. Könnyű torta és az elkészítése is az.

Hozzávalók:
kb. 12-14 db. alma
egy csupor cukor
egy vaj vagy ráma margarin.
pár szem meggy (ez lehet kompot is) vagy mazsola vagy dió.

A piskótához,(tortalaphoz):
10 tojás
10 kanál cukor
10 kanál liszt
1 sütőpor

A tetejére diszítéshez: puding és/vagy tejszínhab - de akár el is maradhatnak.

Elkészítés:
Az almák magházát kivájjuk, majd megpucoljuk, de ügyeljünk arra, hogy egészben maradjanak, majd megtöltjük őket meggyel vagy mazsolával vagy dióval.

Odateszünk egy lábast a vajjal és a cukorral a tűzre és addig kavargatjuk, amíg egy nagyon keveset "megkaramellizálódik" - vigyázat, csak éppen egy kicsit megváltoztatja a színét, amikor már vastagodik levesszük a tűzről és belehelyezzük a megtöltött almákat szépen körbe,egymás mellé. FONTOS hogy az almák szoruljanak, ne legyenek lazán, mert akkor a kiborításnál, nem "gurulnak" le a tálról. Ezután behelyezzük a lerbe (lassú tűzön addig, amíg felverjük rá a piskótát. Amikor elkészítettük a piskótát ráöntjük az almákra és visszatesszük a lerbe és otthagyjuk lassú tüzön, míg megsül (kb. háromnegyed óra) - de ha nagyobbak az almák és a piskóta is több tojásból van néha majdnem 1 órát sül.
Miután megsült kivesszük, gondosan meglazítjuk körbe, majd ráhelyezünk egy tálat és átfordítjuk a tortát, így az almák fölülre kerülnek. Megtörténhet, hogy még maradjon egy kevés szirup a fenekén, ezért jó ha nem lapítóra borítjuk ki, hanem tálba.

Miután kihült a torta diszíthetjük pudinggal és tejszínhabbal, de akár így is maradhat, mert nagyon mutatós, az egész almák szép kört alkotnak. DE szabadon is engedhetjük fantáziánkat...
Én pudinggal, kiwivel és csokidarával diszítettem.


Hármasban a család, a kertben, a hintaszéken

Nincsenek megjegyzések: