2009. március 4., szerda

Előrehozott nőnapozás

Nőnapozás jókedvvel.

„Szép reggel az asszony: pihenést lehellő
Arca szelíd hajnal, friss hajnali szellő
Puha gyenge harmat, gyümölcs üde hamva,
Szava rigó-ének mélyebb fuvodalma.”
- ismeretlen szerző -
Így kezdődött Tordatúrban a nőnapozás, a nőszövetség keretében: tavaszhívogató meleg mosollyal az arcunkon gyülekeztünk a lelkészi lakáson. Itt ünnepi asztalt ültünk az asszonyok készített finomságokból kóstoltunk és a női mivoltról beszélgettünk, ki hogyan éli, élheti meg a nőiséget.
Elmeséltem Március 8 eredetét, miszerint 1857-ben New Yorkban több mint 40.000 varónő fellázadt és harcot indított a nők jogaiért, azért, hogy a nőkkel emberségesebben bánjanak. Ezt a napot 1910-ben Nemzetközi Nőnapnak nyilvánítottak.
Ezután felolvastam mit ír a nőről, hogyan dicséri őt a Biblia, Példabeszédek könyve 31, 10-31. „Erő és méltóság árad róla, és nevetve néz a holnap elé. Szája bölcsességre nyílik, és nyelve szeretetre tanít..” (24-25) , majd felolvastam Weöres Sándor: A nő című versét.
Közösen megállapítottuk, hogy a nő, olyan mint a virág, minél több gondoskodást kap, annál szebb és sugárzóbb. Igen, akár fiatal, akár idős szüksége van arra, hogy érezze, hogy ő maga is megélje, hogy: „A nő: tetőtől talpig élet.” (Weöres Sándor: A nő)



Orsi Gabikával játszott a szobában: a babákó - Orsi nyelvén azt jelenti: a babával.



Amikor enni hívtuk őket, Orsi a hintát meglátva a szobában, inkább ezt választotta

Nincsenek megjegyzések: