2010. május 30., vasárnap

Vallásórás gyermeknap pénteken

Vallásórán gyermeknapot tartottunk a lelkészi lakáson. Közben gondolatban nagyon készültünk a szombat napi kismamaklubos gyermeknapra, de Orsi hülése egyre csak rosszabbodott, igy aztán a végén antibiotikumos kezelés lett a vége, piros csúnya torok és csúnya köhögés és taknyos is lett. Az orvosnő a polipra is gyanakszik, de én nagyon ódzkódom tőle, nem tudok egykönnyen belemenni a műtétbe, inkább kivárok még egy évet, lássam hogy alakulnak a dolgok.

Pénteken tehát gyermeknapoztunk, Orsi is jelen volt, de inkább csak figyelt. A próbákat, a versenyt a nagyok, az ifisek állitották össze. Volt almaevés, éneklés, mesekitalálás-mesemondás 3 percig egyfolytában, volt táncpróba, volt akadálypálya, ami csak "csali" volt és voltak érdekes kérdések rólam és a családomról. Mindezt a nagyok találták ki, de jó, ötletszerű volt.

Pár kép













És a zsüri:



A végén pedig az ifisekkel elbeszélgettünk és megállapodtunk, hogy a következő pénteken filmnézés lesz, mert már nagyon régen nem volt.

2010. május 28., péntek

Gyerekszáj - tanácsadás

Orsi amikor ma délben lefeküdt, ezt mondta anyának, miután imádkozott: Anya vigyázz a bébibabára, hogy ne essen ki a pocidból, jó? És aludj te is, jó?
Erre csak megerősités jöhetett: Jó Orsikám.

Orsi mesél

Esténként meseolvasáskor van úgy, hogy ő akarja mondani a mesét. Igy kezdi: Hol volt,hol nem volt, volt egy ici pici házikó... Majd folytatja sokszor értelmetlen összefüggésekből és három négy mondat után igy zárja: "Fuss a vége meghaltak". Neki igy maradt meg a tipikus záróformulákból: "Itt a vége fuss el véle", és "Ma is élnek, ha meg nem haltak".

2010. május 24., hétfő

Pünkösdi csend és várakozás

PÜNKÖSDI VÁRAKOZÁS
Dsida Jenő

Kész a világ,
Feszült, ünnepi várás
Tereng felette.
Halotti csend. Csak néha néha
Sóhajt az Isten lelke.

Kimérve minden pálya
Megtöltve minden lélek-lámpa,
Ahol csak úr a lét…
De jaj, sötét van,
Mélységes iszonyú sötét!

A zordon tömeg-árnyék
Némán zokogva kering utjain,
S csak egyet tud és egyet érez…
…Most váratlanul vágyon megvonaglik
és felzug Istenéhez:
Betelt az idő!
Sugarat, fényt, szint adj nekünk,
Mert epedünk!

Fényesség nélkül oly sivár az élet!
Nagy Alkotónk, oh mondd ki szent igédet
Legyen világosság!…

És ismétlik mindig erősebben
A felviharzott étheren keresztül
És felharsan az egek harsonája
S a végtelennek zsolozsmája zendül
Zsibongva, zsongva…

És nagy szavát az Ur – kimondja!

1924


Ma délután nagy felhőszakadás volt nálunk, Orsival ragasztottunk, játszottunk, majd anya kicsit pihenni akart és végül az olvasás nem jött össze inkább egy jó kiadó alvás. Mire anya felébredt, Orsi is elálmosodott és lefektettük, majd aztán vendégeket vártunk, hiszen Dediék (Dalma és Dorka kislányukkal) valamint Istvánék (Mártikával, ahol szombaton voltunk) megérkeztek hozzánk, mivel a tordai sóbányát és az állatkertet is zárva találták. Mi iszogattunk a gyerekek... hát ők jól feltalálták magukat a játékok között.
Aztán este locsi-pocsi és lefekvés.

Pünkösdi Anyukák szülinapja

Vasárnap ünnepeltük a két anzuka szülinapját, hiszen Csete mama is és Bodor mama is ugyanabban az évben, hónapban és pont azon a napon is születtek fél óra külömbséggel:
1956 Május 24.
Vasárnap pünkösd I napján köszöntöttük fel őket. Ebben az évben először Csete mamát és azután Bodor mamát.
Csete mamáéknál:
Megérkezett apa nagybátyja is és az unokatestvérei is (az ikerlányok)és a kis Brigitta is. Apa öccse Levente pedig hazaérkezett Magyarszovátról, halászni voltak és bizony szerencsés is volt, mert sok hal akadt a horogra.







Bodor mamáéknál anya nővére, Melindáék már régtől vártak minket is, itt is eljátszott Orsi Sanyikával. Anyuci egy évet lespórolt, jó kifogás, hogy nem volt 4-es számú gyertyája.




Csete Evelin Márta szülinapján

Szombaton délután kocsiba és Kolozsvárra Mártikáékhoz. Ők is Cseték, de nem rokonság, csak névrokonok, barátok.
Nagyon sokan összegyültünk. Nem is számoltuk össze csak a gyerekeket. A baráti csapat összegyült és persze a gyerekekkel. 9 gyerek és a 10. (az én pocaklakóm) érkezőben.
Márta Evelin 1 évet töltött 19-én, de szombaton ünnepelték.
Isten éltessen Márta.
Pár kép









2010. május 19., szerda

A pocaklakó



Nem is irtam róla nagyon eddig, pedig 3D-s ultrahangon is voltam. Az orvos minden testrészét megnézte, a számitások jók, nagy, hosszú baba lesz és úgy néz ki hogy fiú.
Egészéges legyen és minden a lehető legjobb legyen, aztán Isten segitségével (nincs hosszú i betű) Augusztus 18-20 körül világra születik.

Nők pagodája



Egyik utóbbi olvasmányom.Pearl Buck amerikai misszionárius irónő, aki Kinában
nevelkedett és kinai témájú irásaiért Nobel dijat kapott.
Szavakkal nem is lehet leirni a regény mélységét, csak ajánlani tudom mindenkinek.

2010. május 16., vasárnap

Orsi ma 2 és fél éves

Mai kép:

Életünk fénye és értelme és Isten ajándéka



Az élet teljességét nem években mérik, hanem örömben. Kinek - kinek annyit ér az élete, amennyi örömet szerez másoknak. (Zay László)

Két évvel ezelőtt kereszteltük meg. (2008 Május 18)


Testvérgyülekezeti látogatás

A pestszentlőrinci unitárius egyházközség tagjai (heten) viszonozták a látogatást, melyet mi pontosan egy éve tettünk náluk. A tavaly ilyenkor testvérgyülekezetekké váltunk, pontosan: 2009 Május 15-18 között voltunk mi is heten Pestszentlőrincen.

Áldozócsütörtökön érkeztek és ma, vasárnap ebéd után indultak haza.
E négy nap alatt kirándulni voltunk Tordán, megnéztük a tordai unitárius templomot, a plébánia templomot, ahol a vallásszabadság kihirdetésére került sor, megnéztük a Jósika Miklós iskolát, a fejedelmek házát, ahol ma múzeum működik, de felújítási munkálatokat végeznek. Ellátogattunk a tordai sóbányába, majd a túri hasadékba. Szombaton este közös bográcsos gúlyás főzésre került sor, de az esős idő kicsit bekavart nekünk, de azért sikerült mégis kinnt elfogyasztani a közös vacsorát. Végül a bogrács igen kicsinek bizonyult ls egy nagy fazék mellett döntöttünk. Beszélgetésre is sor került, mindannyian "kívántunk egymásnak valamit" és ezt papírra le is írtuk.
Vasárnap részt vettek az istentiszteleten, majd közös ebéd után útnak indultak.

Néhány kép a sok közül. A tordai hasadékról nincs kép, mivel a gép a kocsiba maradt.