2009. március 31., kedd

Séta reggel és este

amióta ilyen szép idő lett.



A "pupu" - kukoricapehely- pufuleti - nem hiányozhat



És természetesen a "gól" sem. Ezt így szépen kerekítve mondja.

3 kiló

Ennyit fogyott anya két hét alatt. Az igazság az, hogy nem tartotta be szigorúan a fogyókúra receptet, csalt közbe-közbe, de anya így is meg van elégedve.
Az eredmény most már ez: anya most 56 kiló. Jééééééé.
(Ennyi csak kollégista korában volt)

2009. március 28., szombat

Temetőtakarítás

Ma délelőtt 9 órától kezdődött. Anya itton maradt Orsival, apa pedig kiment közmunkázni. Unitárius részről elég sokan vettek részt, anya ennek nagyon örült, és a munka háromnegyed részét elvégezték.
Még egy szombatnapi takarítás és szép, tiszta, rendezett lesz a temető.
U.I. A fényképezőgép még mindig nincs itthon.

2009. március 26., csütörtök

Imaheti szolgálat Aranyosrákoson

Ma délután apa hazajött a munkából, gyors borotválkozáz, öltözködés után kocsiba ültünk és irány Aranyosrákos. Orsit nem vittük magunkkal, mert csak akkor ébredezett a délutáni alvásból és nem lett volna idő felöltöztetni. Rákosra 6 előtt pár perccel érkeztünk meg. Az istentisztelet után vacsora mellett (nem fogyókúrás, anya tehát csalt egy kicsit), kellemesen elbeszélgettünk. Megcsodáltuk rég nem látott Dorottya kislányukat. Csak 2 hónappal kisebb mint Orsi lányunk. Este 9 után indultunk haza, Orsi addig a harangozónővel, Izoldával volt, mire hazaértünk már le is fektette, de amikor anya belépett a hálószobába felállt a kiságyában egyet mosolygott majd visszafeküdt. Apa is ki van dőlve, fáradt.
És lassan anya is nyugodni tér mert holnap újra zsúfolt napja lesz.

Anya görbe napja: szerda

Így kezdődött a nap: reggel bepakolás a kocsiba és irány Kolozsvár. A reggeli kávé után, amit Bodor mama készített, anya kiszaladt a piacra apának zoknit vásárolni (mindig zoknihiány van apánál, pedig szinte havonta vásárol anya két-három párt.) Ezután irány szépülni, a kozmetikaszalonba. Ezután püspökség, munkaügy, stb... dolgok intézése, majd csavargás a Central áruházban. Innen gyorsan haza, ebéd (fogyókúrás), majd délután vissza a városba, orvoshoz volt programálva anya. Innen gyorsan a Párizs utca 13. szám, csemete óvi, ahol az ökumenikus női gyűlésünket tartottuk. Sajnos apa telefonált, hogy bizony menni kéne haza, így aztán anya kénytelen volt fél 7-kor lelépni onnan. Aztán vissza Bodor mamához, ahol Orsi volt egész nap mamával, pakolás és haza Túrba.
Így telt el anyának ez a görbe napja, többnyire futkosással.

2009. március 24., kedd

Fogyókúra

Igen. A mérleg hétről-hétre többet mutat, es anya is jobban érezte magát ezelőtt, így eldöntötte, hogy egy picit visszafogja magát az ételtől. Tornászni is kéne, no de a torna... valahogy erre nem tudja rávenni magát anya.
Ez 90 napos fogyókúra, de anya csak 30 napot, azaz egy hónapot tart.

Fogyókúra - ez a négy nap váltakozik.

A Reggeli mindig ugyanaz: Néhány gyümölcs: 2 alma vagy körte, barack vagy egy marék apró gyümölcs.

A diéta során protein – szénhidrát és gyümölcsnapok váltakoznak. A sorrendet nem szabad megváltoztatni!!!

1nap: Protein nap.

Ebéd: Főtt vagy sült hús – 3 szelet (20 dkg)
Hús helyett lehet 3 tojást sütve vagy főve elfogyasztani, vagy esetleg sajtot.
1 szelet kenyér, saláta korlátlan mennyiségben, olaj nélkül.
Ebéd után 2 dl. tészta nélküli leves kötelezően meg kell inni.
Tejet, sajtot ezen a napon lehet enni, de vagy hús napot tartunk vagy tejtermékes napot.
Vacsora: Ugyanaz ami ebéd volt, csak leves nélkül. Ügyeljünk arra, hogy mindig ugyanazt együk vacsorára amit ebédre ettünk.

2.nap: Keményítő nap.

Ebéd: Bármilyen zöldségféle ( bab, borsó, zöldbab, lencse, sárgarépa, burgonya..), kötelezően főzve! (Én itt elárulom, hogy pl. borsót a megszokott főzeléket rendesen készítem, de nincs hozzá más semmi hús, vagy tojás vagy másvalami.)
Ételízesítő, só, ketchup, főtt paradicsom használható.
1 szelet kenyér, saláta ízlés szerint.
Vacsora: ugyanaz, mint az ebéd, csak kisebb mennyiségben.

3. nap: Szénhidrát nap.

Ebéd: Főtt tészta, azaz laska fűszerezve. Ez lehet pizza ketchuppal. Spagetti szósszal, vagy bármilyen sós sütemény (egy adag pizzának megfelelően)
Vacsora: Két kisebb szelet torta, vagy 2-3 apró kalács, esetleg 3 adag fagyi és kötelezően egy szelet főzőcsokoládé!

4. nap:Gyümölcs nap.

Ebéd: Bármilyen gyümölcs korlátlan mennyiségben. (Eleinte nehéz ez a nap, de aztán, amikor belejön az ember nagyon jólesik csak gyümölcsöt enni egész nap és sok-sok vizet inni, ami még most is nehéz nekem.)
Vacsora: ugyanaz

Egyéb tudnivalók:

- A diéta alatt havonta egyszer víznapot kell tartani, amely mindig a gyümölcsnap után következik, majd a protein nappal folytatjuk!
- Kávé és tea korlátlan mennyiségben fogyasztható, cukor és tej nélkül.
- A diéta befejezése után normálisan ehetünk, azzal a feltétellel, hogy a reggeli csak gyümölcs lehet még 90 napig. Ha ebben a 90 napban még 3 kg. Leadunk, ez azt jelenti, hogy megtörtént a változás a szervezetben.
- Kicsit komplikáltnak hathat a diéta, de nem az!
- Az étrendben semmit nem szabad átugorni, mert minden élelmiszernek megvan a maga feladata, és a szervezet nem lehet meg nélkülük.
- Nem szokás, hogy reggelire gyümölcsöt együnk, de ebből a szervezet először az integrált cukrot használja fel, amely az idegrendszert táplálja.
- Azok, akik magas vérnyomástól szenvednek, pár hét diéta után akár el is hagyhatják a gyógyszerüket, természetesen csak orvosi felügyelet mellett!

2009. március 22., vasárnap

Szülinapozás Timinél

Vasárnap délután autóba ültünk és irány Kolozsvár, Timiékhez. Anya unokahúga 11 évet töltött. Mire megérkeztünk mama, tata már ott voltak és a keresztszülei is. Huh de mekkora nagylány már Timi, magas és telt az ő korához képest.
Később megérkeztek Sanyika keresztszülei is Tamáskával, így aztán Orsi is nagyon élvezte a sok baba között. Orsi egyre csak azt hajtogatta: Baba. Amikor Sanyikára mutatott és ezt mondta Sanyika határozottan kijelentette. - Én nem vagyok baba, én Sanyita vagyok..

Anyáék is jólérezték magukat, majd este hazakocsikáztak. Orsi már a kocsiban elaludt. Hazafele anya vezetett, az ő sora volt, tudniillik a múltkor Sanyi, a sógor szülinapján apa vezetett és anya "ivott", most anya vezetett és apa ivott.

A fényképezőgépet ottfelejtettük, de ahogy hazakerül majd képeket is feltesz anya a szülinapozásról.

2009. március 21., szombat

Új nyúlketrec

Apa eldöntötte, hogy egy "modern" nyúlketrecet készít. Amíg Orsi aludt, anya összeszedte nagyjából a házat, söpört, felmosott, majd összedobott egy gyors kavart meggyes tésztát és kiment hogy lássa apa hogy áll az új nyúlketrec építésével.
Apának ez egy új "hobbyja", hogy nyulakat tartson. Anya édesapjától kapott két nyulat és apa még talált kettőt,(nem vadnyúlak), ahol dolgozott, így összesen 4 db. nyúl van. Kisnyuszik is születtek, de megdöglöttek reggelre. Anya panaszkodott, hogy úgy állította össze az előző nyúlketrecet, hogy nem volt ajtó és nehezen tudta a födelet felemelni, így apa ajtóval ellátott, hátul leszürődő ketrecet "tákolt" össze. Na jó nem tákolt, hanem becsületesen megtervezte és el is készítette.



Készen van a ketrec és a nyulak most már elfoglalhatják új otthonukat.

Kinti séta

Ameddig apa dolgozott anya és Orsi "szomszédolni" ment, -ahogyan apa mondja- tekeregni.
Kint sétáltunk az úton, majd elérkeztünk Imoláékhoz, ahol Imola és Misike együtt játszodtak a szomszéd kisfiúval: Edy-vel, azaz Eduarddal.

Imola és Orsi



Amig a gyerekek játszadoztak, szaladtak - közben az anyukák utánuk - mi a felnőttek többek között a főzésről beszéltünk, hogy sokszor már ötletnélküliek vagyunk, ami a főzést illeti. Így még egymással megosztva a recepteket, a menüt, ötleteket kapunk és lendületet a főzéshez. ( Bár anya nem olyan konyhatündér típusú személy, csak a sütés téren az, Szeret tésztákat, tortákat sütni és diszíteni, de főzni... hát na ...kell.)
Végül hazajöttünk, Orsi megebédelt és anya lefektette.

Tavaszi udvartakarítás

Ma nagyon jó idő volt. Apa elhatározta, hogy megtrágyázza az udvart, a fákat már régebb megnyeste. Mi Orsival kimentünk sétálni, apának a munkáját "felülvizsgálni". Orsit persze leginkább,- mint mindig - a pulyka érdekelte és a pulykát utánozva mégérdekesebb volt, amikor a pulyka a tollát felborzolta. Az udvar után persze a málnás megtrágyázása következett.
Ahogy kiléptönk a babakocsiban Orsi nem ült sokat, hiszen az első dolog amit észrevett, az a "cici" volt, így mondja a cicának. (Apa erre meg is jegyezte: na ugye ugye ezt mondja, a cica az MACSKA.) Persze anya azzal érvelt, hogy ezt most könnyebb kimondani Orsinak, mint azt hogy macska.



Apa a málnásban.

2009. március 20., péntek

Körutazós ifi

Ma délután körutazott az ODFIE küldöttség. Megismertük Noémit, Ágit és Csabát, mert Enikőt ismerjük hiszen túri lány, a János Zsigmond unitárius kollégiumba jár X. osztályos és ő a kolozs-tordai ODFIE képviselő. Másfél órán keresztül játszodtunk, majd jó fél óra beszélgetés következett. Örültünk a látogatásnak és reméljük, hogy máskor is eljönnek és ezt meg is igérték.
Köszönjük a látogatást.

2009. március 19., csütörtök

NEM

Anya "beszélget" Orsival.
- Orsikám kapok puszit?
- Nem. - mondja szép tisztán Orsi.
- Hozza anya a bilit?
- Nem.
- Miért nem?
- NEM - határozott, hangos nem.
-Orsi! Gyere anyához.
- Nem.
- Kérsz almát?
- Nem - majd inti a fejéből, hogy igen kér.
Ama -mondja az almának.

Puszi

Orsi a babáinak puszit ad, de az embereknek csak puszit küld, mutatja az ujjával.

2009. március 18., szerda

SándorNapra

Minden Sándornak a családban sok szeretettel. Bár ma Sándor nem hozott meleget, reméljük mégis hamarosan "meggondolja magát".

2009. március 17., kedd

Rizsfelfújt

Anya most készített először, de nagyon finomra sikerült. DE hétfőtől fogyókúra, mert a mérleg egyre többet mutat.



Íme a recept:
RIZSFELFÚJT

Hozzávalók(4személyre):
250g rizs
1l tej
1 citrom (én kihagytam, mert éppen nem volt citromom)
csipetnyi só
3 tojássárgája +4 tojásfehérje
9 dkg cukor
8 dkg aszalt sárgabarack( én kompotot használtam)

Túrókrém:
30 dkg túró
1 cs vaniliás cukor
8 dkg mazsola

Továbbá:
5 ek sárgabarack lekvár
6 dkg vaj

Elkészítés:
1. A rizset feltesszük főni a liter tejben, hozzáadjuk a sót és a citrom lereszelt héját. Addig fözzük, amig a rizsszemek teljesen puhák lesznek. Nekem elég volt az egy liter tej, de ha még kellene adjunk nyugodtan hozzá.

2. A tojásokat válasszuk szét és 1 tojás sárgáját tegyünk külön. 3 tojássárgáját elkeverjük a cukorral, apróra vágott aszalt sárgabarackkal és belekeverjük a már megfött tejberizsbe. (én barack kompotot használtam)
3. Felverjük a 4 tojásfehérjét és ezt is beleforgatjuk a tejberizsbe.

4. A túrót a vaniliás cukorral, a maradék 1 tojássárgájával és a mazsolával elkeverjük.

5. Összeállítás: A tejberizs felét egy tüzállótálba simítjuk. (Én tepsibe tettem, mert ekkora jénai tálam nem volt, de figyelem a tepsi aljára sütőfóliát kell tenni, mwert ha nem odaég.) Megkenjük a lekvárral. (ezt elötte mikróban felmelegíthetjük, akkor könnyebb kenni)
Rásimítjuk a túrókrémet, majd a maradék tejberizst. Feldarabolt vajjal befedjük.
40 percig sütjük a lerben. Én bő 45 percet hagytam lassú tűzön, mert nem volt előmelegítve a sütő.
Jó étvágyat!

2009. március 16., hétfő

I. Lelkészi értekezlet

Kolozsváron volt megtartva. Bálint Róbert mészkői kollegánk vitainditó előadása jó volt, csak nem volt elég idő hozzá. Lassan már érezhető, hogy van valami, lesz valami változás minden téren, hiszen szükségünk van, lelkészeknek is egy közvetlenebb hangulatra, barátságos, nemcsak kollegiális "kapcsolatra".

Jó volt találkozni a lelkész kollegákkal, kolleganőkkel. Ebben a körben, a Kolozs-tordai körben van a legtöbb lelkésznő - mondta Ferenczi Enikő kórházlelkész - de mindig valaki szül vagy gyermeknevelésin van. Igen eléggé megfiatalodott a "lelkészi gárda".

Az ebéd után Enikővel meglátogattuk Bartha Zsuzsa kolleganőnket, akinek csütörtökön született meg a harmadik kisfia. Isten éltesse a kis Bartha Sándort. Itt elbeszélgettünk egy keveset, majd anya sietett a monostorra a nővéréhez, hogy találkozzon unokahógával, Timivel.

Innen aztán apa felvette a kocsival és hazautaztunk. Orsi reggeltől Izoldával volt, a harangozónővel, aki sokat segít anyának. Ezúton is megköszönöm neki a segítségét.

Vasárnap délután

Újból be az autóba és irány Kolozsvár, Juciékhoz. Már szombaton terveztük, hogy Szovátról hazajöve meglátogatjuk őket, de késő este érkeztünk meg Szovátról, így vasárnapra ütemeztük be.

Itt Orsi memutatta jókedvét és hogy milyen jól tud táncolni, ha apa a telefonjáról teszi a zenét.



Apa és a kis angyal-bogárka

Vasárnap Március 15.

Reggel anya korán kelt, hogy készüljön a vasárnapi istentiszteletre, a fiatalok is megérkeztek, hogy mégegyszer ismételjük át az énekeket.
11-kor közösen vonultunk be a templomba a zászlóval énekelve.
Az istentisztelet után rövid ünnepi műsorra került sor, majd szeretetvendégség a lelkészi lakás udvarán, tekintettel, hogy olyan gyönyörű nap volt.
Anya mégis úgy döntött, hogy leírja az énekeket, nehogy belesüljenek a gyerekek, mert volt már olyan ének, amelynek a szövegét "elfelejtették".




Koszorúzásra készen. A kopjafánál koszorúztunk. 11 gyerek mondott verset, azaz olvasta a verset mert anya egy kicsit későn adta ki, de így is lélekemelő ünneplésben, ünnepben volt részünk.



A végén a 82 éves Erzsi néni szavalt nekünk. Sajnos anya nem tudja lekicsinyíteni a videófelvételt, így nem tudta kitenni csak a fényképet.



A szeretetvendégség. Egy kis üditő és kalács. A lányok segítettek a kínálgatásnál.



Orsi sem hiányozhatott a szeretetvendégségről, hiszen kiváncsi volt a babákra és a hívek is akarták látni.

Zsúfolt hétvége

Szombaton kocsiba ültünk és meglátogattuk a nagymamákat, anya mamáját és apa tatáját.
Hát persze hogy a fényképezőgépet megint itthon felejtettük :(
Apa segített az apósának (anya édesapja) gyümölcsfákat ültetni, illetve megnyeste a már meglévő, termő gyümölcsfákat. Ezután kimentünk a "szurdukba", ahol apa tatája él, majd este hazaautóztunk. Orsi sokat volt a levegőn, így a kocsiba hazafele elaludt és csak itthon ébredt fel és mintha energiával telítődött volna föl, játék kellett következzen még fél órát és ezután reggel fél 10-ig meg sem ébredt.

2009. március 14., szombat

Havazik

Újra tél a javából. Orsinak anya ezt mondogatta: hull a hó, hull a hó. Orsi most már egyre jobban utánoz és egyszercsak ő is mondogatta: hua hó, hua hó.



Reggelre ilyen HóFehérségre ébredtünk.


Szalmakrumplis ifióra

A tegnap ifiórán, a már rég megigért szalmakrumplisütésre került sor. Az elmúlt péntekre terveztük, hogy a fiúk meglepjék vele a lányokat (Márc. 6.) a közelgő nőnap alkalmával, de ezen a pénteken bepótolták a fiúk: Ők készítették el teljesen: ők pucolták, ők vágták, ők sütötték. A lányok az asztal terítéséről gondoskodtak. Szépen elbeszélgettünk és közben Március 15-re készültünk versekkel és énekekkel.

Kis művésznő

Szereti nyomogatni rajta a gombokat és a végén még meg is tapsolja magát. Néha egész "koncertet" produkál anya örömére, hiszen anya éneklését is "végigkíséri a zongorán".
Kis ujjacskáival ügyesen nyomogatja a billentyüket, de van amikor hirtelen két kezével rácsap. Ekkor boldogan felkacag, hogy milyen érdekes hangok szólalnak meg.
Most állva "játszik rajta", de leginkább úgy szereti, ha leül és az ölébe veszi a kis orgonát.

Hinta

Minden amiben ringathatja magát azt mondja "hita": így a hintalovacska, a hinta, a kis kocsiülés, amiben 8 hónapos koráig ült és a mostani kocsiülés is, sőt még apa ölében is ezt "dudolja", a maga nyelvén, hogy "hita".
Két dolgot egyszerre is tesz: még a hintalovon sem hagyja a teát. Máskülönben nagyon szereti a teát. Anya kömény-menta teát főz Orsinak, kevés cukorral belefőzve.

Huncut, hamis

Orsi szeret pózolni.
Igen, szereti a "reflektorfényben", tudja, hogy őt fényképezik, mert miután kattant a gép, máris odajön hozzám és mutatja, hogy: "Ota", illetve "Oti" - így nevezi saját magát.


Orsi ügyeskedése

Szemmel láthatóan ügyesedik, okosodik. A fa kirakós játékot nagyon szereti. Most már tudja, hogy melyik hova talál, és melyik milyen állat, hogy csinál, csak a behelyezéssel van még egy kis gond.

2009. március 9., hétfő

Jó reggelt aranyom

Ma reggel fél 10-kor kelt fel. Reggel a tejcit issza, ahogy ő is mondja

Szülinapozás

A tegnap Sanyit köszöntöttük, anya sógorát születésnapja alkalmából. Ettünk ittunk, közben anyáék kiruccantak egyet a Polusba vásárolni. A fényképezőgépet újra itthon felejtette anya. Mostanában nagyon pergő az életünk, minden hétvégén kikötünk valakinél, így örökös sietség jellemzi életünket.

Tulajdonképpen ma van a szülinapja Sanyinak, így hát fogadd szeretettel tőlünk a jókivánságokat ezen a napon is. Sok szeretettel neked a Csete-Bodor családtól.

2009. március 7., szombat

Látogatás a komáéknál, keresztlányunknál

Ma délután Kolozsvárra autóztunk a keresztányunkhoz Bogihoz. Miután apa megérkezett a Baumaxból megnyeste a fákat, majd ebédeltünk, inkább estebéd volt és bekocsikáztunk a komáékhoz. Itt kellemesen elbeszélgettünk, közben a koma és kománé logikai és találós kérdéseknek vetette alá apát és anyát és persze hogy apa logikája "logikusabb" volt. Egymást üdvözöltük, azaz a férfiak Március 8 alkalmából virággal köszöntöttek. Apa a kománét, Bogit, a mamát és a dédimamát. A koma pedig Orsit és anyát. Kellemesen eltöltöttük az estét ettünk, ittunk és 10 körül hazautaztunk. Anya bosszankodott útban hazafelé, hogy nála volt a fényképezőgép, a táskájában, csak elfelejtette elővenni.
Ezt a tulipán virágcsokrot kapta Orsi



És ezt az irisz virágcsokrot kapta anya



Köszönjük szépen a virágokat.

Meghívó esküvőre

Ma délelőtt, amig apa beszaladt Kolozsvárra, a Baumax üzletbe megérkezett anya keresztszülei, hogy esküvői meghívót adjanak át. Anya kereszttestvére nősül április 25-én Szatmáron.

A zsinati felvonulás

A tegnap nagy eseményre került sor, az Unitárius Egyház 31. püspökét iktatták be Bálint - Benczédi Ferenc személyében. Lélekemelő ünnepély volt és a többi felekezet összes püspökei jelen voltak és üdvözölték az új püspököt. Lelkészek sokasága sorakozott a templom előtt, hogy közösen, palástosan bevonuljunk a kolozsvári belvárosi templomba.



És itt van a lelkésznők csoportja,balról jobbra: Rózsika, Kata, Adél és Kati. Anya fényképezett.



A padból fényképezte anya de nem olyan sikeres. A nyugdíjas püspök és az újonnan beiktatott püspök.



Ez a gyönyörű virágcsokor állt az úrasztalán. Anya nagyon megcsodálta, így a végén le is fényképezte.

2009. március 5., csütörtök

Erdő Marika nálunk

Ma este megérkezett hozzánk Erdő Marika, a pestszentlörinci gondnoknő hozzánk. Február 1-én amikor Budapesten voltunk, náluk ebédeltünk. A püspökbeiktatóra érkezett hozzánk, de mivel késő estig gyűlésen voltak Kolozsváron, anya már nem győzte várni, és pizsamába öltözve olvasott egy darabig, majd amikor éjfél 1 után anya eldöntötte, hogy lefekszik, éppen akkor állt meg a kocsi a lelkészi lakás előtt és végre megérkezett Marika. Utána nemsokat beszéltünk mert mindketten fáradtak voltunk, reggel viszont üdén, frissen ébredve kávé mellett pótoltuk az esti beszélgetést.

Reggel pedig mindketten a zsinatra készültünk.

2009. március 4., szerda

Előrehozott nőnapozás

Nőnapozás jókedvvel.

„Szép reggel az asszony: pihenést lehellő
Arca szelíd hajnal, friss hajnali szellő
Puha gyenge harmat, gyümölcs üde hamva,
Szava rigó-ének mélyebb fuvodalma.”
- ismeretlen szerző -
Így kezdődött Tordatúrban a nőnapozás, a nőszövetség keretében: tavaszhívogató meleg mosollyal az arcunkon gyülekeztünk a lelkészi lakáson. Itt ünnepi asztalt ültünk az asszonyok készített finomságokból kóstoltunk és a női mivoltról beszélgettünk, ki hogyan éli, élheti meg a nőiséget.
Elmeséltem Március 8 eredetét, miszerint 1857-ben New Yorkban több mint 40.000 varónő fellázadt és harcot indított a nők jogaiért, azért, hogy a nőkkel emberségesebben bánjanak. Ezt a napot 1910-ben Nemzetközi Nőnapnak nyilvánítottak.
Ezután felolvastam mit ír a nőről, hogyan dicséri őt a Biblia, Példabeszédek könyve 31, 10-31. „Erő és méltóság árad róla, és nevetve néz a holnap elé. Szája bölcsességre nyílik, és nyelve szeretetre tanít..” (24-25) , majd felolvastam Weöres Sándor: A nő című versét.
Közösen megállapítottuk, hogy a nő, olyan mint a virág, minél több gondoskodást kap, annál szebb és sugárzóbb. Igen, akár fiatal, akár idős szüksége van arra, hogy érezze, hogy ő maga is megélje, hogy: „A nő: tetőtől talpig élet.” (Weöres Sándor: A nő)



Orsi Gabikával játszott a szobában: a babákó - Orsi nyelvén azt jelenti: a babával.



Amikor enni hívtuk őket, Orsi a hintát meglátva a szobában, inkább ezt választotta

2009. március 3., kedd

Szobatisztaság

Ezen a téren még hadilábon vagyunk.
A bilivel még csak ismerkedünk. Nem erőltetjük a dolgot. Kisdolog egyszer volt és azóta egyre másra ezt hajtogatja, amikor meglátja a bilit, hogy: pisz pisz. Amikor anya ráülteti, akkor ül egy keveset majd feláll, de semmi nincs a biliben. Azért ez is haladás.
Legjobban akkor szereti a bilit, amikor a fejére teszi vagy csak egyszerüen ráül ruhástól. Énekel sőt még táncol is ülve.





A nagydolgot mindig bejelenti, hogy káká, de miután már érzik is hogy van a pelusban valami.