2008. szeptember 30., kedd

Pici bogaram

Mostmár kialakult a végleges alvási rend. Orsi kialakította, kivívta magának, hogy napközben csak egyszer aludjon délután 1-2-től 3-ig. Van úgy, hogy két órát, de többnyire egyet alszik és aztán talpon van. Hiába próbáltam elaltatni reggel fele, ő ógy látja jónak, hogy mivel az egész éjszakát átalussza este 8-tól reggel fél 8-ig, 8-ig, ezért napközben egyszer bőven elég neki. A pici bogaram "anyásabb" mostanában, ahogy a férjem mondja, de egyre erősebb benne az anya iránti kötődés, mivel, ahogy a pszichológia állítja erre a korra jellemző a bizalom iránti igény. Jól megvan másokkal is, nemcsak anyával, de szükség van arra, hogy a szemei elé kitárulkozó világot megismerje, "megtapasztalja" és bizony ez kisebb esésekkel is jár néha és érzi, hogy a föld bár lábainak zsámolya mégsem olyan puha és biztonságos, mint amilyen az anyaméh volt. Pici bogaram néha nagyon szeretnélek megóvni mindentől, néha pedig azt érzem, hogy talán jobb, ha te magad megtapasztalod az élő, valódi világot, hogy amikor önállóságra törekedsz ne fájjon a kudarc, a nehézség, hanem új erőt merítve nekigyűrközzél a feladatoknak újra és újra. Itt vagyok, vagyunk és mindig leszünk pici bogaram.

2008. szeptember 28., vasárnap

Hagyományos kürtöskalácssütés

Vártuk, hogy gyúljon meg a tűz, addig előkészítettük a botokat.



A férfiak bemelegítettek



Így készült





Így sült



Készül már a diós is



És íme a kürtöskalács



Már nagyon várjuk, hogy megkóstoljuk



És tényleg nagyon finom volt. Jövőre újra sütünk.

Őszi hálaadás ünnepe

Délelőtt istentisztelet, úrvacsora. Délután anya három beteghez is elvitte az úrvacsorát. 4 órától kürtöskalács sütés. Az asszonyok megdagasztották a kalácsot, a gyerekek addig a szobában játszodtak.

2008. szeptember 27., szombat

Apa dolgozik

Apának sikerült ma a kiságyat átalakítani, mert már szükség volt rá. Féltünk, hogy Orsi kihajol és kipottyan belőle. Este aztán lett sírás, mert Orsi is érezte, hogy valami megváltozott az ő ki ágyikójában és nagyon nehezen aludt el, de apa kivette egy kicsit még játszani. Ez a szülői taktika? Jól elfárasztani a gyereket és akkor aludni fog? Nálunk végül bevált és Orsi reggelig aludt, mint máskor.

Meli szülinapja

Szombaton délután a nővéreméknél voltunk, szülinapozni. 30-án született, de vasárnap ünnepli. Mi szombaton voltunk, mivel vasárnap, őszi hálaadás délutánján Túrba sorra kerül a hagyományos kürtöskalács sütésre. Meli szülinapján csak mi a lányok, Sanyi is hiányzott, mivel Szováton volt.



Balról jobbra: Timi, Sanyika, és Meli Orsival az ölében.



Anyuci is sütött neki egy tortát és ő is sütött egy almatortát, ami Orsinak is nagyon ízlett. Mindenáron kézzel akarta volna megkóstolni.


Anya és Orsi

2008. szeptember 26., péntek

Orsi olvas

A lányok

Együtt, azokkal, akik játszani szoktak Orsival és vigyáznak rá mikor szükség van.
Balról: Júlia, Orsi és Erika.

2008. szeptember 25., csütörtök

Alvási rend

Eddig Orsi kétszer aludt egy nap. Ma felborult ez az alvási rend és ma reggel, miután apa egy kicsit játszott vele, nem akart visszaaludni. Megitta az adag tejcsit és vigan gügyögött állva a kiságyban. Egész délelőtt zsémbes volt és anya alig tudta délután lefektetni, de mivel nagyon álmos volt elaludt elég hamar. Sajnos csak egy jó órát aludt, anyának épp annyi ideje maradt, hogy befejezte a főzést, elmosogatott, sepregetett, ruhákat kiterítette száradni és Orsi máris talpon volt. Folytatódott tovább a játék, kimentünk sétálni, levegőzni. Este nincs gond, mert este 8 legkésőbb fél 9-kor ágyban van és issza a tejcsi adagját (270 ml)és utána máris elalszik. Egyre többet van ébren, egyre többet akar járkálni, az eléje kitárulkozó világot felfedezni. Mindenre kiváncsi, majd eljön az az időszak, amikor elhalmoz majd kérdésekkel is. Anya, ez mi? De miért? stb... Addig is tipegünk topogunk anya kezét fogva érezve az anyai biztonságot, hogy együtt voltunk, vagyunk és leszünk Isten segítségével.

2008. szeptember 23., kedd

Orsi babázik

Elneveztük Zsebi babának. Bálint B.Ferenc lelkész kollegától és családjától kapta még a kereszteléskor. Így játszik, beszélget vele

Délutáni szundi után

Egyre rövidebb a szundi-bundi, főleg, ha nem megyünk ki sétálni. Nagyon kell vigyázzni, mert már feláll a kiságyban és egyet hajol és kicuppanhat. Következik, hogy apa egy kicsit eressze le az ágyat.

Kukucs. Felébredtem.



És felállok.

2008. szeptember 21., vasárnap

Orsi először fodrásznál

Tünde nagyon kedves volt és egy kicsit megigazította Orsi haját, hiszen már majnem a szemébe ért. Nem volt nagyon türelmes Orsi, mert nem szereti ha fésüljük a haját, ha egyáltalán babrálunk a hajával, de valószínű ha nagyobb lesz, sokat fog a tükör előtt illegni-billegni és már előre látom, hogy próbálja sorra a ruhákat. Orsi után aztán sorra került a hajvágásnál anya is és apa is.



Orsi az asztal tetején, hajvágás közben.



Hajvágás után. A hajam?!

Vasárnap délután Tündééknél

Vasárnap délután beszaladtunk kolozsvárra Bodor Balázshoz, Tündéhez, hogy lássuk a kis Tündikét is.
Orsi puszikát akart adni Tündinek, de ha nem is sikerült puszit adni, a játékokat, legókat Orsi nagyon élvezte és többnyire jól megvoltak.
Jobbról: Orsi, Tündi és anya.

Vasárnap reggel

Rossz idő miatt bennt bicikliztek apával

2008. szeptember 20., szombat

Szílvaíz főzés nagymama módra

Ma délután Csete tata és mama kijöttek Túrba szílvaízet főzni anyának, apának és Orsikának. Péntek este megérkezett mama és nekiláttunk a szilva szedéshez és kipattintottuk.

Csete mama megérkezett



Csete tata is megérkezett szombat reggel és mindannyian felkeltünk.



Így kezdődött kora reggel a főzés.



Mosolyogva és melegedve a tűznél



Orsi közben bennt a szobában játszott.



Délután ebéd, majd a munka tovább folytatódott



Így néztek ki a fák tele szilvával



Tele almával



És félig barackkal, mert már kompotnak eltettük több mint felét



Csete mama ajándéka zenélő bögre.Orsi rájött, hogy milyen jól lehet vele játszani, és a hangját "élesíteni".



Még mikrofonnak is bevált.



A mama hozta sapiban



Pózolva

2008. szeptember 19., péntek

Délutáni játék

Ma délután vallásórára készülve jött hozzánk Jancsika és Júlia, de sajnos vallásórára nem jöttek a gyerekek. Így játék lett belőle és közben pufulecet ettünk.

Álom édes álom...

Játék után édes az álom. Keresztüljárja az egész ágyat, és ahol éppen elálmosodik, ott teszi le kicsi fejecskéjét és máris álomba merül.

2008. szeptember 18., csütörtök

Orsi játék

Egyre jobban szereti a szőnyegen, mert kedvére mászkálhat, hempereghet, ülhet. Amikor játékok is vannak körülötte, megtalálja a kedvére valót és azzal sokáig elbabrál.

Pózolás

Orsi nehezen viseli a hajában a fru-frukat. Addig állt amíg le tudtam fényképezni, utána addig rázta a fejét, addig hadonászott a kezével a hajában, míg végül kiestek a hajcsattok.



Kislányosan huncutkodik.

2008. szeptember 16., kedd

Orsi 10 hónapos

Jó reggelt angyal-bogaram.




Orsi ma 10 hónapos, már nincs sok hátra és előkerül az 1 szám a tortán.
Már egy hete a hálózsákban alszik és szerencsére nem volt gond a megszokással, mert állandóan kitakarózik és reggelre már szipog. Így anya is nyugodtabban alszik, tudva, hogy be van takarva.

2008. szeptember 15., hétfő

Iskolaévnyító ünnepség

Orsi visszaaludt a reggel, de anya nem merte egyedül hagyni, hogy tudjon menni az iskolába évkezdésre, megnyító beszédet mondani, imádkozni. Végül Júlia, mint mindig most is eljött Orsi álmát vigyázni, így aztán anya az utolsó pillanatban átszaladt az iskolába imádkozni az új tanévkezdésért, hogy minden szülőnek legyen türelme a neveléshez, hogy segítse gyermeke tanulását és minden gyereknek kedve legyen a tanuláshoz a játék mellett. Az elsősőknek pedig azt kívánta anya, lelkészi minőségben, hogy minden könyvkinyítás varázslatos legyen, ahol mindig valami újat látnak, varázsolnak elő, új betűket, új számokat.
Mire anya hazaért az iskolából Orsi is felébredt és lassan elkezdődött nekünk, mindannyiunknak egy új nap. Közben Bogira, a keresztlányunkra is gondoltunk, vajon jobban van-e, vajon ő ma elkezdte-e az óvodát? És vajon Adriennek milyen volt az első nap az iskolában?
És így mindenkinek kívánunk egy sikerekben, békességben, játékban, játékosságban, jókedvben, de mindenekfelett egészségben gazdag új óvoda/iskolaévet.

Előszobából játszótér

Itt aztán jó nagy helyen tudtak játszani, labdát gurítani, és persze Orsi mászkálni, azaz kúszni a labda után.


Megvan, nálam a labda. És a négy fogica is már jól látszik.



Már lassan emelgeti a fenekét is, és a kúszásból mászkálás lesz.

2008. szeptember 14., vasárnap

Katolikus búcsú ünnepségen

Orsival útra készen a katolikus misére, hiszen a kat. kollega meghívott bennünket.



Orsi a vásárban Júliával.



Este, fáradtan érkezve a vásárból. Egész nap nem aludt semmit.



De azért még mindig mosolyog.

2008. szeptember 13., szombat

Süti kóstolás

Fincsi a barackos sütemény.



Úgye milyen szép kék szeme van ezen a képen?- költői kérdés Júliától.

Krumpliszedés

Ma délelőtt egy kis segítséggel hamar kiszedtük, felszedtük a krumplit. Attila kiásta a traktorral, majd a Bányai család: János és Izolda segítségével felszedtük. Természetesen Orsinak addig a megszokott pesztrája volt: Júlia. Jancsika pedig ki be járkált mert itt is ott is akart lenni, főleg a fényképen.



Szorgoskodnak